miercuri, 7 decembrie 2011

Cultura Precucuteni

Pentru explicatii imagini vizualizati ultimile pagini.
Cultura Precucuteni.[i]
Precucuteni,cultura eneolitica (prima jumatate a mileniului 4 i.Hr),la geneza careia au contribuit doua componente principale ,cultura ceramicii liniare si Boian-Giulesti,carora li s-au adaugat cateva contributii ale culturilor Hamangia,Vinca-Turdas,Tisa (?),etc. Aria ei de formare cuprinde S-E Transilvaniei si zona de centru-vest a Moldovei. A evoluat de-a lungul a trei faze principale (Precucuteni I,Precucuteni II,Precucuteni III) si imbracand caractere proprii.
- In prima faza se mentine aproximativ in limitele ariei de formare,statiunile mai cunoscute fiind cele de la Traian-“Dealul Viei”,Borlesti,Eresteghin,Bancu,etc.
-In faza a a II-a,S-E Transilvaniei pare sa fi fost parasit si incepe expansiunea din Moldova de centru-vest spre E,S-E si N-E,cultura raspandindu-se in aproape toata Moldova ajungand pana la Nistru. Pe teritoriul Romaniei mentionam ca mai cunoscute,din aceasta faza,statiunile de la Larga Jijia,Izvoare II,Trudesti-Ghigoiesti,Mandrisca ,Vladeni I,Iasi,iar la E de Prut asezarile de la Floresti,Chetris,Rogojani,Bernasovka,Holercani,etc.
-In ultima faza (III) cultura se dezvolta pe aria larga ocupata in timpul fazei anterioare,primind si unele impulsuri culturale de la triburile vecine. Cultura Precucuteni se afla in plina explozie demografica si inflorire artistica,acum incepand si desavarsindu-se marea ei expansiune teritoriala,aria ei de raspandire incluzand si Ucraina,trecand Bugul si ajungand pana in preajma Niprului (aici fiind denumita Tripolie A). Evident,in aceasta ultima faza,in cuprinsul intinsei arii ocupate de purtatorii marelui complex Precucuteni-Tripolie A,se constata existenta unor aspecte regionale care insa nu inseamna ca n-ar exista o unitate culturala si nici ca s-ar putea vorbi de origini diferite pentru acest complex. Printre cele mai reprezentative statiuni ale acestei faze se mentioneaza: Izvoare I2,Traian-“Dealul Fantanilor”,Andrieseni,Tarpesti,Targu Negresti,Vladeni II etc. (pe teritoriul Romaniei),Luka,Vrubevetkaia,Darabai,Bernovo Luka,Polivanov Iar I etc (la E de Prut).
Pentru a intregi,cel putin partial,imaginea evolutiva a culturii Precucuteni,vom incerca o succinta prezentare pe faze,cu referire mai ales la statiunile mai intens cercetate. Cea mai reprezentativa a primei faze este cea de la Traian-“Dealul Viei”situata pe un bot de deal si intarita cu un sant de aparare.Locuintele sunt de suprafata,de dimensiuni mici si medii;au avut in unele cazuri substructie de prundis sau chiar platforme asternute peste un pat de frunze sau crengi. Utilajul  litic consta din topoare de piatra slefuita (unele in forma de calapod,de traditie liniar-ceramica),in cateva cazuri perforate,si din unelte microlitice de silex (mai rar chiar si de obsidian),tot de traditie liniara. Exista si numeroase unelte de os,printre care se remarca slefuitoarele de mari dimensiuni. La confectionarea  ceramicii s-a folosit atat pasta fina cat si cea grosolana cu pleava si paie tocate in compozitie,formele fiind destul de variate:cupe,vase mari cu gat inalt,castroane,strachini,fructiere,capace cu buton,etc.Decorul ,atat cel incizat cat si acela excizat (umplut cu pasta alba de incrustatie),are un pregnant caracter geometrico-spiralic sau bandat.
Asezarile fazei a II-a sunt situate deopotriva pe grinduri plate si terase inferioare si mijlocii,cat si pe boturi de dealuri. Locuintele de dimensiuni medii spre mari sunt tot de suprafata si cele sapate pe teritoriul dintre Carpati si Prut nu par a fi avut platforme. Continuitatea Precucuteni I-Precucuteni II poate fi bine urmarita si in evolutia uneltelor si a ceramicii. In faza a II-a s-a mentinut traditia  (desi in forme mai putin tipice) utilajului de tip liniar,a topoarelor calapod,a diferitelor forme microlitice si microlitizante,a slefuitoarelor de os,etc. Ambele categorii ceramice se imbunatatesc calitativ,formele fiind similare acelora din faza anterioara,fie usor modificate,dar apar si unele tipuri noi care vor fi caracteristice fazei a treia. In ceea ce priveste decorul excizat,uneori cu greu se pot sesiza deosebiri intre primele doua faze;totusi se remarca tendinta inlocuirii lui cu decorul adancit,precum si realizarea mai neglijenta ,tinzand spre degenerare. Se continua decorul incizat si cel canelat si apare decorul imprimat,care va deveni dominant in faza a treia. Se trece,de asemenea, si la completarea spatiilor libere cu culoare rosie-pastoasa.
In ultima faza (III) a acestei culturi asezarile sunt situate tot pe terase si boturi de dealuri,protejate uneori cu santuri de aparare. Locuintele,de suprafata,sunt de dimensiuni variabile avand uneori platforme intregi sau partiale ,nedeosebindu-se de cele ale fazelor anterioare.Ceramica isi imbogateste repertoriul formelor si al motivelor,se renunta la decorul excizat,utilizandu-se mult cel canelat,incizat si imprimat. Pe langa pictura cu rosu,apare si acea cu culoare alba aplicata atat inainte cat si dupa arderea vaselor in cuptor.
Cat priveste plastica antropomorfa de lut,daca in prima faza,sub influenta culturii Hamagia si pe fondul vechilor traditii,nu se remarca piese mai deosebite ,in faza a doua se creaza asa-numitul canon precucutenian exprimat prin schematizarea la maximum a partii superioare si steatopigia ,dusa uneori la extrem,a aceleia inferioare. Statuetele ultimelor doua faze sunt aproape identice (cele ale fazei a doua au uneori forme ceva mai ample),in ultima faza incapand sa fie pictate cu culoarea rosie-visinie pe fond alb. Ele sunt modelate cateodata in diferite iposteze,cum ar fi  de pilda tipul de “ganditor”,sau inlantuite intr-un dans ritual,fiind cu rare exceptii feminine,legate de cultul fecunditatii si feritilitatii. Putinele piese masculine reprezinta pe acolitul zeitei mame,viitoarea Magna Mater . Cultura Precucuteni a constituit principala componenta a splendidei culturi Cucuteni si de aceea numerosi cercetatori vorbesc despre un mare complex numit Precucuteni-Cucuteni-Ariusd-Tripolie. Pentru ultima faza (III) a culturii Precucuteni exista si o data absoluta (C14) 3580+_85 i.Hr. obtinuta pentru nivelul respectiv din statiunea de la Tarpesti.

Cultura Precucuteni[ii]-Transilvania
Descoperiri ale culturii Precucuteni au fost facute in numeroase statiuni, sondate in special de Zoltán Székely, la Eresteghin si Turia (sondaj 1968: Turia, pe terenul Bisericii reformate, unde au aparut materiale din faza timpurie a culturii Precucuteni). Asemenea descoperiri sunt cunoscute si la Sfantu Gheorghe, apartinand fazei Precucuteni I.
Materiale Precucuteni II apar la Alba Iulia, Bancu, Bradut, Casolt, Calnic, Daia Romana, Ghirbom, Halchiu, Pianu de Jos, Poiana in Pisc, Mihalt, Ocna Sibiului, Petresti, Rahau, Tartaria si Turdas. Cel mai adesea acestea sunt asociate unor materiale Petresti timpurii.
In judetul Covasna sunt cca. 5 statiuni atribuite culturii Precucuteni la: Eresteghin si Moacsa, Sfantu Ghorghe - "Cetatea Cocostarcului" si in oras, pe Strada Váradi, unde au fost descoperite trei schelete, Let s.a., in vreme ce in judetul Harghita sunt doar la Bancu, desi numarul lor trebuie sa fie mai mare.
Caracteristica fazei timpurii este ceramica cu decor excizat, de cele mai multe ori in forma unor dinti de lup dispusi pe doua sau mai multe siruri, asociata cu linii incizate, benzi incizate inguste, incizii cu puncte, pliseuri si caneluri. In sapaturile lui Z. Szekely de la Eresteghin a fost descoperita o locuinta cu vatra patrulatera pe mijlocul peretelui vestic, de 1x0,75 m, o groapa si un cuptor de paine. Datele publicate sunt deosebit de importante, deoarece se pare ca locuinta avea podeaua si vatra suspendata.
Ceramica uzuala era amestecata cu cioburi pisate, ca forme fiind vasul borcan, iar ca decor barbotina organizata. Ceramica semifina si fina are amestec nisipos, cioburi pisate sau resturi organice formele sunt profilate, pahare capace, iar decorul consta din ornamente excizate incrustate cu alb, incizii, apasari, motiv in tabla de sah si multe altele.
Descoperirile de la Eresteghin, Ciucsangiorziu si Turia sunt importante deoarece ele difera de etapa Precucuteni I din Moldova. Materialele din Transilvania de sud-est sunt de factura mai buna. Impresia pe care ne-o lasa aceste descoperiri (in special cele vazute la Turia) este geneza lor din descoperiri de tip Giulesti sau elemente inrudite, de aceea credem ca geneza culturii Precucuteni are loc undeva si in sud-estul Transilvaniei (Eresteghin si Turia) si se datoreaza unor influente sudice.


Explicatii imagini:[iii]
View item at
Identifier: F28DA049-0B90-48AA-BAB9-B6EAD78AB457
Format: 122 mm   ardere oxidantă   image/jpeg   lut   modelare cu mâna   pictat
Source: Muzeul de Istorie şi Arheologie - PIATRA - NEAMŢ |
Provenance: Rusăieşti
Publisher: CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, Bucharest, Romania |
Contributor: Precucuteni III
Date: Eneolitic   -4750
Subject: Vas tronconic |   Ceramică |   Romania |  
Description: Piesa are buza evazată, corp tronconic, fund concav, registre decorative mărginite de şiruri circulare de impresiuni; pe gât prezintă caneluri circulare, iar pe corp spirale continui dublu canelate, cu ochiuri de prindere la capete, conturat prin incizii

View item at
Identifier: EBE0A3B2-BF5F-46D5-9F15-0606FFCC596B
Format: 100 mm   ardere   image/jpeg   incizare   lut   modelare
Source: Muzeul Naţional de Istorie a României - BUCUREŞTI |
Provenance: Traian
Publisher: CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, Bucharest, Romania |
Contributor: Precucuteni
Subject: Castron |   Ceramică |   Romania |    
Description: Vas bitronconic cu marginea evazată, gât tronconic şi partea superioară a corpului mai scundă faţă de cea inferioară. Toarta în formă de corn este aşezată pe diametrul maxim unde se află şi trei proeminenţe. Decor incizat de linii orizontale şi spiralice.
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 18456   guid C22DC1BF-E57D-421F-9399-269986E3AB5D [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 27 mm   diametrul gurii: 86 mm   diametrul maxim: 89 mm   înălţime: 73 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are forma tronconică, buza uşor evazată, fundul concav şi culoare negru cenuşiu. Pe umăr prezintă o proeminenţă conică alungită. Sub buză şi pe umăr a fost decorat cu câte un şir de puncte alungite realizate prin incizie. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A



View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 1450   guid F7A62CA6-EECA-4943-97EF-8D0EC751CA8D [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 165 mm   înălţime: 173 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Piesa are corp cilindric şi baza evazată. Decorul constă în benzi de linii incizate circulare la extremităţi, linii incizate cu apexuri la capete şi grupe de linii scurte ce umplu interspaţiile în zona mediană. A fost ars secundar. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 4143   guid 4C32D37B-8BEC-4B85-ABB5-05013123A84B [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 26 mm   diametrul gurii: 83 mm   înălţime: 62 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are buza uşor evazată, corpul relativ sferic, fundul uşor concav; pe linia diametrului maxim prezintă o tortiţă perforată orizontal; registrul decorativ este mărginit de linii circulare; decorul constă din crestături pe buză şi la bază, spirale şi motive foliacee realizate prin incizie pe corp. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

View item at
Identifier: D02F5DE2-55DA-461B-A8DE-CDE4A71F3C96
Format: 147 mm   ardere oxidantă   image/jpeg   lut   modelare cu mâna   pictat
Source: Muzeul de Istorie şi Arheologie - PIATRA - NEAMŢ |
Provenance: Rusăieşti
Publisher: CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, Bucharest, Romania |
Contributor: Precucuteni II
Date: Eneolitic   -4900
Subject: Cupă bitronconică |   Ceramică |   Romania |   România |   Roumanie |   Rumänien |   Rumania |
Description: Piesa cu buza evazată, corp bitronconic şi fund concav; decorul constă într-un şir circular de impresiuni sub buză şi la baza gâtului, caneluri circulare pe gât şi spirale continui canelate, conturate prin incizii pe corp, interspaţiile fiind haşurate .

Precucuteni 7: http://img27.imageshack.us/img27/3076/precucuteni7.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 4242   guid 717C1EFF-DEC3-403A-BAD2-5EC7E75F740B [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 51 mm   diametrul gurii: 98 mm   diametrul maxim: 130 mm   înălţime: 145 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are baza concavă, umărul rotunjit, gâtul înalt şi buza evazată. Sub umăr prezintă un mic prag. Pe umăr are patru proeminenţe conice dispuse simetric şi câte două linii paralele semicirculare. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 8: http://img405.imageshack.us/img405/3707/precucuteni8.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 135   guid 960C9EEE-667E-4985-9A49-BF1436429449 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 38 mm   diametrul gurii: 102 mm   diametrul maxim: 103 mm   înălţime: 80 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are buza evazată, corp tronconic şi fundul concav. În zona mediană prezintă două torţi perforate orizontal. A fost decorat cu un şir de impresiuni alungite sub buză şi trei siruri orizontale formate din puncte imprimate şi caneluri pe umăr. A fost restaurat. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 9: http://img836.imageshack.us/img836/75/precucuteni9.jpg
View item at
Rights: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ [Resource]
Identifier: 18464   guid DDD4FD86-3018-43C5-8D55-784E09D963EF [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 38 mm   diametrul gurii: 92 mm   diametrul maxim: 92 mm   înălţime: 77 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are formă tronconică, buza uşor evazată, gâtul scurt, umărul rotunjit, baza concavă. A fost decorat cu linii incizate circulare dispuse orizontal, două încadrează umărul, alta a fost realizată deasupra bazei. Repository/Location: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 10: http://img202.imageshack.us/img202/5416/precucuteni10.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 2256   guid 4D964306-D3DD-4CC8-B34C-8CCF1B5CBE01 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 38 mm   diametrul gurii: 76 mm   diametrul maxim: 78 mm   înălţime: 93 mm
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are buza evazată, corpul tronconic, fundul uşor concav. Are umărul reliefat. Pe gât a fost decorat cu caneluri fine, iar deasupra umărului a fost realizat un şir de impresiuni. Piesa a fost arsă secundar. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 11: http://img69.imageshack.us/img69/9957/precucuteni11.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 2257   guid 936D1E57-DFB7-4891-8E5D-A4F25D1857AE [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 80 mm   diametrul gurii: 134 mm   înălţime: 150 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are buza uşor evazată, corpul bitronconic, fundul concav. În zona mediană prezintă patru proeminenţe dispuse simetric. A fost decorat cu linii circulare simple şi crestate sau duble, spaţiile dintre ele fiind umplute cu linii scurte verticale. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A


Precucuteni 12: http://img59.imageshack.us/img59/5885/precucuteni12.jpg
View item at
Identifier: 35D082DC-6025-485A-8BD2-73C935CB876F
Format: 76 mm   ardere reducătoare   image/jpeg   lut   modelare cu mâna   pictat
Source: Muzeul de Istorie şi Arheologie - PIATRA - NEAMŢ |
Provenance: Izvoare
Publisher: CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, Bucharest, Romania |
Contributor: Precucuteni III
Date: Eneolitic   -4750
Subject: Vas zoomorf |   Ceramică |   Romania |   România |   Roumanie |   Rumänien |   Rumania |
Description: Piesa are buza evazată, corp bitronconic, fund drept; pe diametrul maxim prezintă patru proeminenţe conice arcuite în sus: două dispuse în zone diametral opuse, cea mică redă coada, cea mare capul animalului; proeminenţa-cap e încadrată de altele două mai mari, dispuse simetric care redau coarnele; registrele sunt mărginite de şiruri circulare de împunsături; buza este crestată; pe gât prezintă caneluri circulare; pe corp are doua spirale continui cu proeminenţe la capete, un cerc cu proeminenţă în centru şi semiove simetrice conturate prin incizii, cu interspaţii haşurate de incizii; în jurul bazei prezintă o incizie circulară, incizii şi împunsături încrustate cu alb; este arsă secundar.

Precucuteni 13: http://img100.imageshack.us/img100/305/precucuteni13.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 4233   guid 412EBEDC-274D-4DE1-AE35-663534B373A3 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 47 mm   diametrul gurii: 62 mm   înălţime: 83 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are baza concavă, umărul rotunjit, buza uşor evazată. A fost decorat cu caneluri fine pe gâr, pe umăr prezintă două proeminenţe conice, una puţin vizibilă, iar pe corp a fost decorat cu benzi liniare semicirculare, umplute cu linii scurte şi terminate cu apex-uri. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 14: http://img155.imageshack.us/img155/8585/precucuteni14.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA53   guid 02978D80-4D92-47C0-A152-ADB0FDCAF4F0 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 9,5 cm   diametrul gurii: 22,7 cm   diametrul maxim: 26 cm   înălţime: 15,1 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Caneluri orizontale Castron cu baza înălţată. Pe diametrul maxim al vasului se află patru proeminenţe-butoni. Buza vasului este despărţită de corp printr-o linie cu puncte imprimate cu un instrument dinţat. Cu ajutorul liniilor incizate şi a unor benzi înguste haşurate cu incizii şi terminate în apexuri, s-au cruţat spaţii de forma literei U răsturnate (variantă a spiralei). Spaţiile rămase au fost, de asemenea, haşurate cu incizii. Baza vasului este decorată cu caneluri (mai late spre partea superioară, se îngustează spre fund). Fundul, uşor albiat, este decorat cu incizii în forma “crucii de Malta”. Incizie Proeminenţe Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea Al. I Cuza, Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 15: http://img46.imageshack.us/img46/1836/precucuteni15.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 13200   guid 5C66546D-ADA9-4F1A-8D18-811C4EA82A03 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 35 mm   diametrul gurii: 109 mm   înălţime: 87 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Contributor: Monah Dan [Excavation]
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are buza uşor evazată, corp tronconic, fund concav; în zona mediană prezintă o proeminenţă conică. Decorul constă în crestături pe buză, incizii circulare sub aceasta şi în jurul bazei; pe corp are grupe de căte trei incizii orizontale paralele dispuse simetric la partea superioară şi o bandă dublă festonată la partea inferioară. Piesa a fost arsă secundar. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 16: http://img525.imageshack.us/img525/4290/precucuteni16.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IIA1   guid C3FEFEEB-301D-4FF8-9922-BF28F37E563C [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 4 cm   diametrul gurii: 7cm   înălţime: 8 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Caneluri orizontale Incizii Vas bitronconic de lut ars la negru. Sub buza răsfrântă are un decor imprimat. Gâtul este decorat cu caneluri, ce sunt urmate la baza gâtului tot de un decor imprimat. Pe umăr sunt aplicate 4 proeminențe și caneluri. La mijlocul distanței dintre umăr și bază sunt incizate două linii înconjurătoare
Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 17: http://img37.imageshack.us/img37/5663/precucuteni17.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA18   guid 59570DEA-CF9E-4EEC-8B0F-2442CC6B5621 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 10 cm   diametrul gurii: 32 cm   diametrul maxim: 35 cm   înălţime: 17 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Castron realizat dintr-o pastă de bună calitate, cu ardere mixtă, decorat cu incizii şi motive cruţate. Corpul castronului este decorat cu linii oblice incizate şi prin cruţare au fost desenate motive foliacee şi cercuri. Pe diametrul maxim are o proeminenţă. Incizie, motive foliacee, cercuri Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie


Precucuteni 18: http://img708.imageshack.us/img708/7450/precucuteni18.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA22   guid 5FD92B9E-38AD-41B3-8E9F-B8BCEDB6128D [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 4 cm   diametrul gurii: 12 cm   înălţime: 9,2 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Caneluri orizontale Incizii Pastă bună, cu cioburi pisate, culoare neagră la interior şi cenuşiu-negricioasă la exterior. Ardere completă, uniformă. Lustruire foarte bună a suprafeţelor. Pe buză se află patru grupuri de impresiuni. Buza este despărţită de corp cu o linie imprimată cu un instrument dinţat. Partea superioară a vasului este decorată cu caneluri. Pe partea inferioară, s-au creat cinci spaţii aproximativ circulare, uşor adâncite în pasta vasului, având în centru câte o proeminenţă în uşor relief, în formă de umbo. Între aceste cercuri se află caneluri oblice, puse în evidenţă de linii scurte imprimate. Sub acestea, un grup de două linii incizate formează ghirlande cu vârful în sus. Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 19: http://img248.imageshack.us/img248/6443/precucuteni19.jpg
View item at
Rights: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ [Resource]
Identifier: 25249   guid B662020E-FD27-4D09-898B-86FFF4A8376B [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 50 mm   diametrul gurii: 106 mm   înălţime: 95 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: ceramică |   Arheologie |
Description: Realizată din pastă fină; are formă bitronconică; în zona diametrului maxim prezintă o proeminenţă conică parţial perforată; buza evazată şi decorată cu mici impresiuni. Fundul este uşsor arcuit spre interior. Decorul vasului constă din linii incizate orinzontale sau grupe de linii incizate oblice şi caneluri late. Repository/Location: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ

Precucuteni 20: http://img23.imageshack.us/img23/6999/precucuteni20.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA51   guid 86AF4FCD-5BC2-4CA1-8B6E-22AE832B7132 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul gurii: 8 cm   înălţime: 6,1 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Pastă bună, cu nisip fin şi cioburi pisate foarte mărunt; culoare roşie-cărămizie. Ardere foarte bună (completă şi uniformă). Suprafeţele foarte bine netezite. Partea superioară este decorată cu şase fascicole a câte patru linii verticale. Pe partea inferioară sunt dispuse radial şase fascicole a câte patru linii verticale, care se termină în intervalul dintre două fascicole de la partea superioară. Rezultă un decor simetric prin alternanţa motivului principal. Forma sa este străină culturii Precucuteni, denotând o influenţă Boian-Gumelniţa. Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 21: http://img28.imageshack.us/img28/5543/precucuteni21.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA84   guid 51E18F61-8AEF-4B82-8BEE-8075A6120F94 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 7 cm   diametrul gurii: 15,2 cm   diametrul maxim: 17,2 cm   înălţime: 12 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Pahar bitronconic, cu buza uşor răsfrântă în afară şi fundul concav. Buza este decorată cu crestături şi este despărţită de umăr printr-o linie incizată înconjurătoare. Umărul vasului este decorat cu caneluri orizontale late. Sub umăr, cu ajutorul a două linii incizate s-au realizat ghirlande, cu vârful în sus. Între vârfurile a două ghirlande, cu ajutorul unei alte linii incizate, trasate pe cantul unei caneluri, s-a realizat un oval. În rest, aceste ovaluri sunt create între vârfurile ghirlandelor, cu ajutorul canturilor canelurilor. Spre fund se află două linii incizate înconjurătoare. Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 22: http://img141.imageshack.us/img141/1369/precucuteni22.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA10   guid 12C8DAC0-2F00-458B-9405-BFC3060C44A7 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 8,5 cm   diametrul gurii: 20 cm   diametrul maxim: 24 cm   înălţime: 16 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Caneluri orizontale Precucuteni, stil Vasul este realizat din lut ars la negru. Decorul vasului este realizat din caneluri dispuse orizontal pe picior, oblic pe corpul vasului și orizontal sub buză. Canelurile de sub buză sunt încadrate de decor făcut cu rotița. Pe umărul vaselor sunt aplicate în mod simetric 4 tortițe, încadrate de caneluri.
Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie
Precucuteni 23: http://img525.imageshack.us/img525/7535/precucuteni23.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA80   guid 5ACB63DA-FC78-4E95-9BB2-3122A9B70E9B [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 7 cm   diametrul gurii: 8 cm   diametrul maxim: 15 cm   înălţime: 11 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni II
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Incizii O linie incizată înconjurătoare separă buza de umăr, iar alte şase linii împart decorul pe trei registre. Primul prezintă două proeminenţe perforate vertical. Cu ajutorul liniilor incizate, au fost cruţate spaţii meandrice, restul fiind haşurat cu incizii scurte verticale. În al doilea registru, sub umăr, au fost cruţate, tot cu ajutorul liniilor incizate, cinci spaţii ovale, restul fiind haşurat cu linii incizate orizontale, verticale sau oblice. Decorul ultimului registru este alcătuit din trei caneluri (două mai late, una mai îngustă). Primele două au grupuri de linii incizate. Marginea fundului prezintă grupuri de linii incizate, uşor oblice. Precucuteni II, stil Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 24: http://img830.imageshack.us/img830/1153/precucuteni24.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA36   guid AD433E55-2CDE-4387-85B9-003628ED6BDE [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 11 cm   diametrul gurii: 19 cm   diametrul maxim: 25 cm   înălţime: 24 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Arheologie |
Description: Din pastă intermediară, cu nisip şi cioburi pisate în compoziţie, de culoare galben-maronie, pe alocuri maronie. Buza, înclinată spre interior, prezintă două grupuri de incizii verticale. Opt linii incizate înconjurătoare împart decorul vasului în patru registre. În primul registru, pe umărul vasului se află patru proeminenţe conice, perforate verical, dispuse în cardinal. Cu linii incizate sunt realizate patru spirale în formă de S răsturnat, cu interiorul cruţat. Spaţiile rămase, inclusiv proeminenţele, sunt haşurate cu incizii scurte, verticale sau oblice. Al doilea registru este de fapt o bandă îngustă, umplută cu impresiuni (şah degenerat?). În registrul al treilea, cu ajutorul liniilor incizate, se realizează spirale îmbucate, cu interiorul cruţat. Spaţiile rămase sunt haşurate cu in... Incizie Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 25: http://img829.imageshack.us/img829/5232/precucuteni25.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA82   guid C758D1AA-7B6C-49E3-8B79-DC91172C0355 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 4,5 cm   diametrul gurii: 13 cm   diametrul maxim: 14 cm   înălţime: 11 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Canelură orizontală Imprimare Vas bitronconic, realizat dintr-o pastă fină, arsă la cenuşiu negricios. Buza este despărţită de umăr printr-o linie imprimată. Umărul este decorat cu trei caneluri late dispuse orizontal. Pe partea mediană a vasului s-a creat o bandă cu ajutorul a două linii imprimate. În interiorul benzii, printr-o uşoară aplatizare a pastei au fost create patru spaţii circulare, având tangente liniile imprimate. Cele patru cercuri sunt individualizate cu ajutorul unor haşuri imprimate. La partea inferioară a vasului au fost realizate două linii imprimate înconjurătoare.
Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 26: http://img850.imageshack.us/img850/1598/precucuteni26.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 24487   guid 8F7D80EA-A2EA-4AB4-AFE1-B49DCF5B652E [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 22 mm   diametrul gurii: 76 mm   înălţime: 58 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Contributor: Monah Dan [Excavation]
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Vas de formă tronconică; modelat din pastă fină; ars oxidant; are fundul îngust şi concav; peretele oblic; umărul puţin reliefat; gâtul şi buza drepte; a fost decorat cu patru grupe de linii verticale incizate, fiecare grupă fiind constituită din câte trei linii; pe gât a fost decorat cu linii orizontale imprimate, iar pe buză crestături.
Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 27: http://img707.imageshack.us/img707/2032/precucuteni27.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 5669   guid A45D12E6-6812-44A4-8AF3-779964A44827 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 44 mm   diametrul gurii: 100 mm   diametrul maxim: 100 mm   înălţime: 88 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Vasul are culoarea brună; a fost modelat din pastă fină; are buza evazată; umărul rotunjit; fundul drept; pe buză a fost decorat cu un şir de crestături; sub buză a fost trasată o linie incizată; pe corp au fost trasate grupe de câte două linii realizate în aceeaşi manieră, una pe umăr şi una deasupra fundului.
Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 28: http://img9.imageshack.us/img9/6719/precucuteni28.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA16   guid CAA22B03-F208-41F0-AEF2-942252F2B0D1 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 9,5 cm   diametrul gurii: 21 cm   diametrul maxim: 26 cm   înălţime: 24 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Acolade Caneluri orizontale Cruce de malta deformată Ghirlande Incizii Pastă intermediară, cu nisip şi cioburi pisate în compoziţie, de culoare gălbui-roşiatică şi cenuşie (ardere secundară). Decor: gâtul lung este acoperit de caneluri late; o linie incizată înconjurătoare desparte gâtul de corp. Pe linia diametrului maxim sunt patru proeminenţe conice, înconjurate de caneluri circulare. Pe partea inferioară, vasul prezintă două grupuri de linii incizate, în formă de ghirlande. Fundul vasului este decorat cu linii incizate, creându-se o formă aproximativ de “cruce de Malta”. Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, Seminarul de Arhelogie

Precucuteni 29: http://img822.imageshack.us/img822/1867/precucuteni29.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 10501   guid AF3B7773-71C3-466E-8AD1-7C9A4C8A3F85 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 203 mm   înălţime: 103 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are buza dreaptă, calota semisferică şi butonul concav. Registrele decorative sunt mărginite de incizii circulare. Decorul constă într-un şir circular simplu de dinţi de lup în jurul butonului şi deasupta marginii unul dublu. Zona mediană a piesei a fost decorată cu linii incizate paralele ce se termină cu apex-uri. Piesa a fost arsă secundar. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 30: http://img825.imageshack.us/img825/898/precucuteni30.jpg
View item at
Rights: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ [Resource]
Identifier: 25248   guid 7FE7B044-DFE4-46B4-A047-3EA6B3DD8D49 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul gurii: 70 mm   înălţime: 64 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Realizat din pastă fină; are formă semisferică, buza dreaptă, la partea inferioară este prevazut cu trei picioare scurte. Decorul constă din linii paralele sau grupe de linii scurte realizate cu un obiect dinţat şi caneluri orizontale. Decorul acoperă doar treimea superioară a piesei. Picioarele au fost decorate cu linii verticale incizate fin, acestea putând sugera nişte degete. Repository/Location: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ Depozit, Corp B

Precucuteni 31: http://img403.imageshack.us/img403/2062/precucuteni31.jpg
View item at
Rights: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ [Resource]
Identifier: 25203   guid 89CCCC94-3BB5-4CC7-8EA3-13DFB981CDDD [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 110   diametrul maxim: 230   înălţime: 330
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Este lucrat din pastă semifină, arsă reducător, de culoare cenuşie-negricioasă. Recipientul are buza evazată, corpul bitronconic şi fundul drept. Prezintă trei ligamente arcuite, relativ plate în secţiune, dispuse simetric, pornite din buza recipientului, care se unesc la partea superioară, formând o gură cu buza uşor evazată, precum şi trei orificii simetrice, relativ semicirculare. Are un decor adâncit, simetric, constând în crestături pe buze, şiruri de linii incizate, relativ paralele, dispuse vertical la partea superioară a coroanei şi orizontal pe ligamente, şiruri verticale şi paralele de împunsături, grupate câte două, pe gâtul recipientului, spirale continui şi cercuri, realizate prin incizie, pe corp, în zona diametrului maxim. Registrele tectonice sunt delimitate prin linii circulare. Note: Inedit. Repository/Location: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ Expoziţie

Precucuteni 32: http://img46.imageshack.us/img46/4714/precucuteni32.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 6741   guid 87988A8E-3878-40AF-9BAB-529C67559928 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 56 mm   diametrul gurii: 119 mm   diametrul maxim: 129 mm   înălţime: 95 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Vasul are formă bitronconică, din picior se mai păstrează un mic fragment. Are buza evazată şi prezintă o tortiţă pe diametrul maxim. Zona mediană a fost delimitată prin două linii incizate circulare şi paralele, iar la partea superioară a fost decorat cu alveole şi linii oblice pictate vag vizibile.
Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 33: http://img403.imageshack.us/img403/2627/precucuteni33.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA9   guid 1DF0D62C-D8B7-4510-BE35-42B6B737010D [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul gurii: 19,5 cm   înălţime: 24 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni II
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Cercuri Incizii Pasta: intermediară, cu nisip în compoziţie, arsă la roşu-cărămiziu şi cenuşie spre bază. Buza este decorată cu incizii verticale sau oblice şi crestături fine. Restul decorului este împărţit în trei registre cu ajutorul a şase linii incizate înconjurătoare. În primul registru, pe diametrul maxim al vasului, sunt patru proeminenţe, dispuse în cruce. Cu ajutorul liniilor incizate sunt cruţate spaţii spiralice, care se îmbină în jurul proeminenţelor. Spaţiile rămase sunt haşurate cu incizii oblice. În al doilea registru decorul este aproape identic, exceptând proeminenţele. Ultimul registru prezintă patru grupuri de linii imprimate cu un instrument dinţat. Marginea fundului este decorată cu trei grupuri de incizii scurte verticale. Precucuteni II, stil Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 34: http://img502.imageshack.us/img502/9969/precucuteni34.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA24   guid 9D05E939-B7C6-413D-A2D9-2319D86C6DA5 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul gurii: 9,7 cm   înălţime: 5,9 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Pasta bună, cu cioburi pisate, culoare galben-roşietică la exterior şi neagră la interior. Ardere completă (a fost ars cu gura în jos). Netezire foarte bună a suprafeţelor. O linie înconjurătoare imprimată cu un instrument dinţat desparte buza de umărul vasului. Umărul este decorat cu caneluri oblice. Sub acestea, se mai află două linii înconjurătoare imprimate cu un instrument dinţat. Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, Seminarul de Arhelogie

Precucuteni 35: http://img6.imageshack.us/img6/9329/precucuteni35.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA12   guid B33D179E-D1BC-4CD4-82D0-608A7C405591 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul maxim: 21 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Capac de vas realizat dintr-un lut modelat într-o pastă fină și ars. Decorul este simetric, realizat prin incizare. Capacul are două urechiușe de prindere, dispuse simetric. Butonul capacului este și el decorat cu incizii. Incizii Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 36: http://img593.imageshack.us/img593/4759/precucuteni36.jpg
View item at
Rights: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ [Resource]
Identifier: 11866   guid DB003179-3B19-4F11-87D6-5BBC185DBC28 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 19 mm   diametrul gurii: 28 mm   diametrul maxim: 46 mm   înălţime: 45 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Contributor: Monah Dan [Excavation]
Subject: ceramică |   Arheologie |
Description Vasul are buza dreaptă, corp bitronconic şi fund concav; decorul constă într-un şir circular de împunsături pe buză, caneluri circulare pe gât, spirale continui dublu canelate cu proeminente conice la capete pe diametrul maxim, interspatiile haşurate cu impresiuni şi doua pătrate cu laturile festonate circumscrise în jurul bazei, ultimul având în interior grupe simetrice de incizii verticale paralele. Piesa a fost arsă secundar.
: Repository/Location: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ Expoziţie

Precucuteni 37: http://img4.imageshack.us/img4/4071/precucuteni37.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA49   guid 640654CD-1598-4295-BBA0-E1840DA67520 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul gurii: 10 cm   înălţime: 8,7 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Incizie Ulcică cu corp bombat şi turtit, cu buza înclinată spre interior, cu prag sub buză pentru susţinerea capacului. Buza este decorată cu o linie incizată în zig-zag, astfel încât determină triunghiuri, haşurate cu linii incizate oblice. Între buză şi pragul pentru susţinerea capacului se află o linie incizată înconjurătoare. Pe diametrul maxim al vasului se află patru proeminenţe conice, două dintre ele perforate vertical, servind probabil la suspendarea vasului. Centrul de interes în decorul acestui vas îl reprezintă una din proeminenţele neperforate. Având ca centru această proeminenţă, s-au relizat o serie de romburi concentrice, obţinute din benzi de linii incizate, umplute la rândul lor cu incizii. Suprafaţa vasului nepermiţând, s-au realizat numai trei romburi (ultimul nefiind închis la...
Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea Al. I Cuza, Iaşi, Seminarul de Arheologie
Precucuteni 38: http://img266.imageshack.us/img266/1894/precucuteni38.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA23   guid 5F7A3950-A413-420B-AE21-2840852AA904 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 7 cm   diametrul gurii: 13 cm   diametrul maxim: 14 cm   înălţime: 9 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Caneluri Incizii Vas cu soclu, din lut, modelat cu mâna, ars reducător. Baza soclului este decorată cu grupuri de incizii. Delimitarea față de restul soclului se face printr-o linie imprimată, suprapusă de două caneluri. Acestea sunt delimitate la partea superioară de o altă bandă imprimată. Corpul este împărţit în trei trei metope, alcătuite din caneluri dispuse semicircular, delimitate prin grupuri de incizii verticale, tăiate de grupuri de incizii orizontale. Buza vasului este uşor evazată şi delimitată de corp printr-o linie de puncte imprimată
Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie
Precucuteni 39: http://img193.imageshack.us/img193/7406/precucuteni39.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA21   guid 368DE211-16E8-4307-AEFE-B4A64B763284 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 5 cm   diametrul gurii: 7 cm   înălţime: 12 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Vasul are o formă și un decor neobișnuite pentru cultura Precucuteni. De o parte și de alta a corpului sunt dispuse, etajat, două câte două, patru tortițe urechiușe, perforate orizontal: două la treimea superioară și alte două la treimea inferioară. Deasupra și dedesubtul fiecărei proeminențe se află un decor similar, compus din două linii verticale, unite la partea superioară ajung până la linia despărțitoare a corpului față de gât, arcadele tortițelor din partea inferioară se opresc la mijlocul înălțimii corpului. Sub tortițe, linia incizată orizontală a arcadelor este mai adâncită, aproape o crestătură, obținându-se astfel, împreună cu orificiul tortiței efectul unei fețe umane stilizate (ochi ușor ovalizați, nasul și gura). În spațiile dintre cele două grupări de urechiușe sunt plasate...
Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 40: http://img819.imageshack.us/img819/9070/precucuteni40.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA19   guid C96498B9-143E-48C3-AECA-75BC029482EC [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 15 cm   diametrul gurii: 40 cm   înălţime: 20-21 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Castronul este lucrat dintr-o pastă fină, bine arsă, la roșu. Sub buză are de-o parte și de alta două proeminențe-apucători și 2 tortițe dispuse simetric. Partea superioară a corpului este decorată cu incizii, oblic realizate, ce se repetă în fiecare din cele 4 cadre ale vasului. Incizat, motiv ornamental Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie


Precucuteni 41: http://img824.imageshack.us/img824/4060/precucuteni41.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA75   guid E53BC902-1970-43FD-81A8-910330EC900E [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul gurii: 8,2 cm   lungime: 10 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Note: Este unul din cele mai timpurii exemplare cunoscute în eneoliticul din România, denotând existenţa unor influenţe sudice în aşezarea de la Isaiia. Vas de tip askos, găsit spart în mai multe fragmente, care au permis totuşi o reconstituire perfectă. Vasul este prevăzut cu o toartă, arcuită de-a lungul întregului corp. Este unul din cele mai timpurii exemplare cunoscute în eneoliticul din România, denotând existenţa unor influenţe sudice în aşezarea de la Isaiia.
Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, Seminarul de Arhelogie

Precucuteni 42: http://img43.imageshack.us/img43/2641/precucuteni42.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IIA4   guid 89BFEB32-C580-4F47-A22B-4A23918F10A2 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul maxim: 25 cm   înălţime: 28,5 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni III
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Caneluri orizontale Incizii Lucrat din pastă fină, arsă reducător. Are buza evazată, gât înalt canelat, corpul bitronconic şi fundul uşor concav. Sub gât are un prag circular, iar pe diametrul amxim sunt patru proeminenţe conice simetrice. Registrele tectonice sunt mărginite de incizii circulare. Este decorat cu caneluri circulare pe umăr, volute spiralice, cercuri şi motive foliacee conturate prin incizii în zona diametrului maxim. Motivele decorative au fost acoperite cu alb, iar interspaţiile cu roşu. Ars secundar. Precucuteni iii, stil Proeminenţe Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie


Precucuteni 43: http://img705.imageshack.us/img705/3425/precucuteni43.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA35   guid 5E30EA8C-58CE-47D9-8D97-209A88E0B6D1 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 13 cm   diametrul gurii: 25 cm   diametrul maxim: 27 cm   înălţime: 18 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Castron bitronconic realizat dintr-o pastă fină, arsă la negru-cenuşiu. Umărul este decorat cu incizii, circulare, rezultând ove cruţate; spaţiile rămase sunt haşurate cu grupuri de linii incizate oblic. Buza este despărțită de umăr printr-un șir de puncte imprimate. Imprimat, motiv ornamental Incizie Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 44: http://img823.imageshack.us/img823/6040/precucuteni44.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA52   guid 852F8005-04BD-4E1B-8D0D-C9B4D3E9ABE7 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 5,5 cm   diametrul gurii: 11,1 cm   diametrul maxim: 16,8 cm   înălţime: 12,9 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Canelură oblică Canelură orizontală Incizie Pahar cu gât înalt tronconic şi corp bombat şi turtit. Pe linia diametrului maxim se află patru proeminenţe-corniţe, perforate orizontal. Gâtul înalt, decorat cu caneluri orizontale, este despărţit de buză şi de corpul vasului prin două linii înconjurătoare imprimate cu un obiect dinţat. Corpul propriu-zis al vasului este decorat cu caneluri spiralice, ale căror bucle înconjoară proeminenţele. Spaţiile rămase între linia imprimată de sub gât şi caneluri sunt haşurate cu lini incizate oblice. Partea inferioară a canelurilor spiralice este subliniată de un grup de trei linii incizate în formă de ghirlande. Spre fund se află un alt grup de două linii incizate, tot sub formă de ghirlande, iar o linie incizată înconjoară fundul. Spaţiile rămase între această linie şi ghirlande sunt haşurate cu ... Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea Al. I Cuza, Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 45: http://img41.imageshack.us/img41/7278/precucuteni45.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA3   guid 895C495A-28C2-4CC5-814F-B51F25D5909E [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 19 cm   diametrul gurii: 10,5/11,5 cm   înălţime: 12,6 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Nu are motive decorative Recipientul în care a fost conservat ansamblul de piese de cult de la Isaiia este lucrat dintr-o pastă amestecată total neglijent, cu cocoloaşe de lut, cioburi sfărâmate grosier, pleavă şi alte materiale organice; suprafeţele nu au fost deloc netezite. Chiar şi modelarea a fost făcută neglijent, rezultând un aspect asimetric. Fundul circular şi perfect plat; se pare că baza recipientului a fost modelată separat. Pereţii groşi se ridicau aproape vertical, iar la partea superioară se arcuiau brusc, până la orizontală, astfel că gura se strâmta; probabil că, odinioară, a fost acoperit cu un capac sau cu un material organic (lemn, pânză, piele), care nu s-a păstrat. În mod evident, un astfel de recipient nu a avut o utilitate practică, fiind realizat doar pentru a adăposti temporar piese de cu... Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 46: http://img84.imageshack.us/img84/5983/precucuteni46.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA30   guid 86D80D79-AC3C-40A7-B20E-03D254B19DB1 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 12 cm   diametrul gurii: 21,5 cm   diametrul maxim: 30 cm   înălţime: 24,4 cm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Incizii Pastă semi-fină, arsă la cenuşiu-negricios, suprafaţa netezită. Buza este decorată cu şase grupuri de liniuţe verticale şi este despărţită de prag printr-o linie înconjurătoare. Pragul este delimitat, la rândul său, printr-o altă linie înconjurătoare de corp. Urmează şase registre, separate prin linii înconjurătoare. În primul (zona diametrului maxim) se află patru proeminenţe rotunjite, dispuse în cruce, dintre care două sunt perforate vertical. Fiecare proeminenţă este decorată prin două semicercuri tangente, iar spaţiile de deasupra şi de dedesubtul tangenţei sunt haşurate cu liniuţe oblice. Deasemenea, în jurul fiecărei proeminenţe este trasat un cerc, cu diametrul de c. 6,5 cm. Restul decorului este alcătuit din patru ove dispuse în diagonală (formând un fel de tangentă între cercuril... Precucuteni, stil Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie
Precucuteni 47: http://img213.imageshack.us/img213/4779/precucuteni47.jpg
View item at
Identifier: 7D4FE5BA-C1E0-40C5-9F1A-98C6D3DDDB20
Format: 81 mm   ardere   image/jpeg   incizare   lut   modelare
Source: Muzeul Naţional de Istorie a României - BUCUREŞTI |
Provenance: Rusăieşti
Publisher: CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, Bucharest, Romania |
Contributor: Precucuteni
Subject: Vas |   Ceramică |   Romania |  
Description: Corpul convex este lustruit la interior. Butonul tronconic se leagă de corp printr-un mâner cilindric. Un decor spiralic din benzi liniare acoperă întreaga suprafaţă a capacului, organizat în jurul butonului.

Precucuteni 48: http://img848.imageshack.us/img848/4606/precucuteni48.jpg
View item at
Identifier: 6C50A5D7-CDCF-495A-9CF8-4B72D8003EEA
Format: 71 mm   ardere   image/jpeg   incizare   lut   modelare
Source: Muzeul Naţional de Istorie a României - BUCUREŞTI |
Provenance: Rusăieşti
Publisher: CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, Bucharest, Romania |
Contributor: Precucuteni
Subject: Vas |   Ceramică |   Romania |  
Description: Vas cu corp globular mediu. Gâtul scurt se termină cu o buză uşor evazată, marcată la exterior printr-un şir de impresiuni circulare. De pe umăr spre bază coboară benzi şlefuite oblice în alternanţă cu benzi incizate.

Precucuteni 49: http://img607.imageshack.us/img607/9900/precucuteni49.jpg
View item at
Identifier: A155E425-BBEA-48B2-B5C4-64961307AC07
Format: 199 mm   ardere   image/jpeg   incizare   lut   modelare
Source: Muzeul Naţional de Istorie a României - BUCUREŞTI |
Provenance: Rusăieşti
Publisher: CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, Bucharest, Romania |
Contributor: Precucuteni
Subject: Vas |   Ceramică |   Romania |  
Description: Descoperit în anii'80 Vas globular cu umăr foarte bombat şi pereţi uşor concavi spre fund. Gâtul este foarte scund. Un model în benzi incizate (cu interiorul şlefuit), alternând cu spaţii vopsite cu alb (după ardere) coboară de la umăr spre zona bazei, unde au fost trasate caneluri.
Precucuteni 50: http://img535.imageshack.us/img535/5513/precucuteni50.jpg
View item at
Identifier: 067E952E-A49A-4FED-9AE0-D6027529C4B1
Format: 105 mm   ardere oxidantă   image/jpeg   lut   modelare cu mâna   pictat
Source: Muzeul de Istorie şi Arheologie - PIATRA - NEAMŢ |
Provenance: Rusăieşti
Publisher: CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, Bucharest, Romania |
Contributor: Precucuteni III
Date: Eneolitic   -4750
Subject: Vas |   Ceramică |   Romania |   România |   Roumanie |   Rumänien |   Rumania |
Description: Piesa are buza relativ dreaptă, calota semisferică, buton cilindric; decorul butonului prezintă patru câmpuri incizate la partea superioară şi şiruri circulare de crestături verticale pe corp; decorului calotei se caracterizează prin elipse spiralice, ove şi semiove conturate prin incizii cu interspaţii haşurate prin incizii; la partea inferioară are grupe simetrice de incizii verticale paralele, registre mărginite de incizii circulare; inciziile sunt încrustate cu alb; este arsă secundar.

Precucuteni 51: http://img338.imageshack.us/img338/5348/precucuteni51.jpg
View item at
Identifier: 0567893C-B7B2-48B7-AFBD-3296D0FEBB81
Format: 230 mm   ardere oxidantă   image/jpeg   lut   modelare cu mâna   pictat
Source: Muzeul de Istorie şi Arheologie - PIATRA - NEAMŢ |
Provenance: Rusăieşti
Publisher: CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, Bucharest, Romania |
Contributor: Precucuteni III
Date: Eneolitic   -4750
Subject: Vas bitronconic |   Ceramică |   Romania |   România |   Roumanie |   Rumänien |   Rumania |
Description: Piesa cu buza evazată, corp bitronconic şi fund uşor concav; registrele decorative sunt mărginite de incizii circulare; buza e crestată, pe gât s-au realizat caneluri circulare, iar pe corp spirale continui canelate, prevăzute la capete cu proeminenţe

Precucuteni 52: http://img593.imageshack.us/img593/9715/precucuteni52.jpg
View item at
Rights: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ [Resource]
Identifier: 25252   guid D5898531-E77C-44FF-AEC5-B901A1D0D63E [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametru pe lungime: 130
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Realizat din pastă semifină; formă ovală, pereţii oblici, fundul plat, prezintă o toartă perforată orizontal. Repository/Location: Complexul Muzeal Județean Neamț - PIATRA - NEAMȚ Depozit Corp B

Precucuteni 53: http://img17.imageshack.us/img17/985/precucuteni53.jpg
View item at
Rights: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI [Resource]
Identifier: IA8   guid 278F8787-E098-4CC8-BF65-55858FEA0B4C [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 4 cm   diametrul gurii: 15 cm   diametrul maxim: 15 cm   înălţime: 4,5 cm
Creator:
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Cercuri concentrice Incizie Strachină din lut, lucrat la mână, ardere inegală cu pete. În interior suprafaţa vasului este decorată cu linii circulare concentrice.
Repository/Location: Universitatea "Al. I. Cuza", Seminarul de Arheologie - IAŞI Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, Seminarul de Arheologie

Precucuteni 54: http://img638.imageshack.us/img638/9364/precucuteni54.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 24531   guid 114A2CB0-B66E-4EBA-B7D5-CF1623186918 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 19 mm   diametrul gurii: 85 mm   diametrul maxim: 86 mm   înălţime: 57 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are culoare brun-deschis; formă tronconică; umărul rotunjit; fundul îngust şi concav; a fost decorat cu crestături pe buză şi caneluri pe gât. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A


Precucuteni 55: http://img502.imageshack.us/img502/4794/precucuteni55.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ [Resource]
Identifier: 18460   guid 104CFD63-8F59-422E-A7ED-36815DFEED40 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)   diametrul bazei: 33 mm   diametrul gurii: 78 mm   diametrul maxim: 102 mm   înălţime: 82 mm
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Ceramică |   Arheologie |
Description: Are formă bitronconică, culoare cenuţie, fundul drept, umăr proeminent. Nu prezintă decor. Repository/Location: Muzeul de Istorie și Arheologie - PIATRA NEAMȚ Depozit, Corp A

Precucuteni 56: http://img716.imageshack.us/img716/2204/precucuteni56.jpg
View item at
Rights: Muzeul de Istorie și Etnografie - TÂRGU NEAMȚ [Resource]
Identifier: 2858   guid 96A49E75-ED65-4856-8CB4-3790680D9A12 [Metadata]
Format: count: 1 parts (components)
Source: CIMEC |
Creator: Precucuteni
Subject: Vas |   Arheologie |
Description:
Vas eneolitic de provizii, cu patru urechi, barbotinat, culoare roşie-cenuşie.
 Repository/Location: Muzeul de Istorie și Etnografie - TÂRGU NEAMȚ expoziţie, sala 4

Precucuteni,ceramica: http://img594.imageshack.us/img594/7837/precucuteniceramica.jpg









[i] Enciclopedia Arheologiei si Istoriei Vechi a Romaniei,vol.M-Q,pag.369-371,coord.stiintific.Constantin Preda, Ed.Enciclopedica Bucuresti,2000
[ii] http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/romanii-covasna-harghita/cultura-precucuteni-82178.html
[iii] http://www.europeana.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu